A MacConkey agar olyan táptalaj, amely a Gram-negatív baktériumok szaporodására és a laktóz erjedés céljából való megfestésére szolgál. Epessókat tartalmaz (a legtöbb gram-pozitív baktérium gátlására), kristályibolya festéket (amely ezen túlmenően gátolja bizonyos gram-pozitív baktériumokat), semleges vörös festéket (amely a laktózt fermentáló mikrobákat elszínezi), laktózt és peptont. Alfred Theodore MacConkey fejlesztette ki, miközben bakteriológusként dolgozott az Egyesült Királyságban a Szennyvízkezelési Királyi Bizottságnál.
Az endo-agar peptont, laktózt, dikálium-foszfátot, agart, nátrium-szulfitot, bázikus fuksint tartalmaz és eredetileg a Salmonella typhi izolálására fejlesztették ki, de most már egyértelműen felhasználják a vízvizsgálathoz. Mint a MacConkey agarban, a coliform organizmusok a laktózt fermentálják, és a kolóniák vörösre válnak. A nem laktózt fermentáló organizmusok tiszta, színtelen kolóniákat hoznak létre a táptalaj gyenge rózsaszínű háttérrel szemben.
399A. Kép | 3. ábra: A minták Rs görbéi, amelyek időbeli kiszámításakor eltérő baktériumkoncentrációt mutatnak | Marco73it / Attribution-Share Alike 4.0 International | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Figure3_Impedance_Microbiology.png) a Wikimedia Commonsból
Szerző : Merim Kumars
Referenciák:
Orvosi mikrobiológia II: Sterilizálás, laboratóriumi diagnosztika és immunválasz
Megjegyzések
Megjegyzés küldése