Táplálkozási típusok a baktériumok anyagcseréjében

A baktériumok metabolizmusa sok szempontból olyan tulajdonságokat szolgáltat, amelyek hasznosak az ökológiai stabilitás és az emberi társadalom szempontjából. Példa erre az, hogy egyes baktériumok képesek nitrogéngázt rögzíteni a nitrogén enzim segítségével. Ez a környezetvédelmi szempontból fontos tulajdonság a fent felsorolt ​​legtöbb metabolikus típus baktériumában megtalálható. Ez ökológiai szempontból fontos folyamatokhoz vezet: denitrifikáció, szulfát redukció és acetogenezis. A bakteriális anyagcsere folyamatok szintén fontos szerepet játszanak a szennyezés biológiai válaszában; így például a szulfát redukáló baktériumok népszerûen felelõsek a higany rendkívül mérgezõ formáinak (metil- és dimetil-higany) elõállításáért a környezetben. A nem légúti anaerobok az erjesztést az energia előállításához és az energiacsökkentéshez használják, és metabolikus melléktermékeket (például a főzés során etanolt) választanak hulladékként.A fakultatív anaerobok átválthatnak a fermentáció és a különbözõ terminális elektronakceptorok között, attól a környezeti körülményektõl függõen, amelyekben felfedezik magukat.

311A. Kép ​​| Helicobacter pylori elektronmikroszkópos felvétel, amely több sávot mutat a sejt felületén | Yutaka Tsutsumi, MD professzor Patológia Tanszék / Attribution 3.0 Unported | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EMpylori.jpg) a Wikimedia Commonsból

311A. Kép ​​| Helicobacter pylori elektronmikroszkópos felvétel, amely több sávot mutat a sejt felületén | Yutaka Tsutsumi, MD professzor Patológia Tanszék / Attribution 3.0 Unported | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EMpylori.jpg) a Wikimedia Commonsból

Szerző : Andreas Vanilssen

Referenciák:

Orvosi mikrobiológia I.: Kórokozók és emberi mikrobióma

Kórokozók a mikrobiológiában

Megjegyzések